Etkinlik Yoğurdunu Kendin Mayala Etkinlik Listesi

Etkinlik Adı - İçeriği
: Yoğurdunu Kendin Mayala (Kültürel Özellikleri Bilme, Yoğurt Mayalama, Sağlıklı Beslenme)
Etkinliğin Çeşidi
: Fen , Türkçe , Okuma Yazmaya Hazırlık (Bütünleştirilmiş Büyük Grup)
KAZANIM VE GÖSTERGELERİ
B G : K : Kazanım 19: Problem durumlarına çözüm üretir. (Probleme çeşitli çözüm yolları önerir. )
S D G : K : Kazanım 9: Farklı kültürel özellikleri açıklar. (Kendi ülkesinin kültürüne ait özellikleri söyler.)
Ö B : K : Kazanım 8: Sağlığı ile ilgili önlemler alır. (Sağlığını korumak için gerekenleri yapar.)
MATERYALLER : Süt, yoğurt, tencere, ocak, fırın, kâğıt bardak, kepçe
SÖZCÜKLER : Yoğurt, çoğaltma, maya, mayalama, tüketme, Türk yemek kültürü, Nasrettin Hoca, dikkat kesilmek.
KAVRAMLAR : Sıcak-Soğuk-Ilık , Dün-Bugün-Yarın
ÖĞRENME SÜRECİ

• Sınıfa bir kase yoğurt getirilir. Çocuklara “Sizlere de birer kase yoğurt vermek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?” diye sorulur. Çocukların problem duruma çözüm üretmeleri için zaman verilir.
• “Yoğurdu hazır mı alıyorsunuz yoksa evlerinizde mi yapıyorsunuz? Evlerinizde yoğurt nasıl mayalanıyor?” soruları sorularak çocukların ön bilgileri öğrenilir. “Bugün, birlikte yoğurt mayalamaya ne dersiniz?” denilerek yoğurt mayalama deneyine dikkat çekilir.
• Büyük bir tencerede iki litre inek sütü kaynatılır ve ılımaya bırakılır (bu süreçte sütün bulunduğu kabın sıcaklığı ve ılıklığını çocukların dokunarak hissetmeleri sağlanır).
• Sütün ısısı mayalamak için uygun olduğunda (43-45°C) iki yemek kaşığı ev yoğurdunun üzerine ılık sütten biraz döküp karıştırılır. Sonra hazırlanan maya süte karıştırılır. Çocukların sırayla sütü, isimleri yazılmış köpük bardaklara kepçe ile koymaları desteklenir.
• Bardaklar önceden ısıtılmış ılık bir fırında, dört-beş saat bekletilir.
• Ardından, yoğurtlar buzdolabına konulur. Yoğurdun dolapta bir gün beklemesi gerektiği, yarın yemek için hazır olacağı belirtilir.
• Çocuklara öğretmen tarafından daha önceden hazırlanmış yoğurtlar yemeleri için verilir.
• Çocuklar yoğurtlarını yerken yoğurdun Türkiye’nin milli yiyeceği olduğu, Türk yemek kültürümüzde önemli yeri olduğu söylenir. Sağlığımız için faydaları ve yemeklerin yanında nasıl tüketildiği ile ilgili sohbet edilir.

DEĞERLENDİRME

• Sütün mayalanma aşamaları nelerdir?
• İnekten başka hangi hayvanlardan süt elde edilir?
• Yoğurdun sağlığımız için faydaları nelerdir?
• Yoğurdu farklı nasıl tüketebiliriz?
• Sizce süt ile başka neler yapabiliriz?

UYARLAMA

• Sınıfta Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) riski olan bir çocuk varsa; etkinlikler esnasında basit ve net yönergeler kullanılmalı ve verilen yönergeyi anlaması için çocuğa zaman verilmelidir.

ÖNERİLER

• Çocukların sıcak kaba dokunma aşamasında gerekli önlemler alınmalıdır.
• Sütün mayalanmak için uygun ısıda olması önemlidir.
• Okulda fırın yoksa cam kavanozlara mayalanıp etrafı iki üç kat bezle sarılıp sıcak bir yerde üç dört saat bekletilmesi yeterlidir.

Ekler
3-Kendi yoğurdunu kendin mayala1.jpg 3-Kendi yoğurdunu kendin mayala2.jpg